Αρχική

 

Οι αιτίες των βουητών

 

Εξετάσεις για τα βουητά

 

Ίλιγγος-Αστάθεια-Ζάλη

 

Ποιά θεραπεία;

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 

Επικοινωνία

 Για ΩΡΛ-ΠαιδοΩΡΛ θέματα δείτε και www.paido-orl.gr

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα των βουητών

Σε κάθε περίπτωση, αφού αποκλειστούν και θεραπευτούν συγκεκριμένα  ιατρικά προβλήματα όπως αναφέρθηκε στις αιτίες των βουητών, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στις οποίες θα σας καθοδηγήσει ο θεράπων ιατρός.

Γενικά

Επειδή το πρόβλημα των βουητών έχει συνήθως μεγάλη χρονική διάρκεια και η επίπτωση του στην ψυχολογία του ασθενούς είναι πολύ έντονη, είναι συνηθισμένο οι ασθενείς με βουητά να είναι απογοητευμένοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πιθανότητα να μην μπορέσουν να απαλλαγούν από το πρόβλημα τους. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται και προσεκτική εκτίμηση των συναισθηματικών επιβαρύνσεων οι οποίες μπορεί να εκτείνονται από απλή ανησυχία μέχρι κρίση πανικού ή κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλές δοκιμασίες με τη μορφή ερωτηματολογίου για την εκτίμηση αυτών των διαστάσεων του προβλήματος.

Δυστυχώς το πρόβλημα χειροτερεύει από το γεγονός ότι αρκετοί επαγγελματίες υγείας λένε στον ασθενή ότι "δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, θα μάθεις να ζεις με τα βουητά σου". Αυτό είναι λάθος. Έχουν δοκιμαστεί πολλά είδη θεραπειών με μεγάλη επιτυχία. Ο ασθενής, υπό την καθοδήγηση του ωτορινολαρυγγολόγου-ακουολόγου, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες από αυτές και είναι πολύ πιθανό να βρεί την κατάλληλη για τη δική του, ξεχωριστή περίπτωση.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες  θεραπείες με βάση τις κατευθύνσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακουολογίας.


Ακουστικά βαρηκοΐας και ακουστικά με ηχητική γεννήτρια

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μία αξιόλογη λύση για όσους έχουν βουητά με ταυτόχρονη ελάττωση της ακοής (βαρηκοΐα). Η λογική της χρήσης τους έχει ως εξής. Ο ασθενής με βαρηκοΐα δεν ακούει καλά τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος με συνέπεια η προσοχή του να συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στα βουητά του. Όταν φορά ακουστικό τότε αφενός βελτιώνεται η ακοή του και αφετέρου οι εξωτερικοί ήχοι, οι οποίοι τώρα γίνονται ακουστοί, καλύπτουν (σκεπάζουν) τα βουητά τους. Επιπλέον υπάρχουν και ακουστικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έναν ήχο με πολλές συχνότητες, ο οποίος σκεπάζει τα βουητά.

Μέθοδοι ηχοκάλυψης

Πρόκειται για φορητές ή οικιακές συσκευές, οι οποίες είναι γεννήτριες ήχου συνήθως πολλών συχνοτήτων. Πρακτικά ακούγεται περίπου σαν φύσημα αέρα. Η ένταση τους ρυθμίζεται σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, ώστε να εντοπιστεί το κατάλληλο επίπεδο με το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπάρχει και η δυνατότητα να τα ακούσει κανείς με cd στο ηχοσύστημα του, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι νιώθουν και μια χαλαρωτική επίδραση. Ανάλογα με τα ψυχοακουστικά χαρακτηριστικά των εμβοών του ασθενούς, μπορούμε να παράγουμε εξατομικευμένους ήχους, τους οποίους εγγράφουμε σε cd και καθοδηγούμε τον ασθενή στην έναρξη της θεραπέιας.

Θεραπεία επανεκπαίδευσης βουητών

Πρόκειται για ένα συνδυασμό συμβουλευτικής και ακουστικής εκπαίδευσης. Η συμβουλευτική στοχεύει στο να κατανοήσει ο ασθενής τα αίτια και το μηχανισμό πρόκλησης των βουητών. Η ακουστική εκπαίδευση χρησιμοποιεί περιβαλλοντικούς ήχους, ακουστική ενίσχυση, ηχοκάλυψη κλπ ώστε να ελαττωθεί η αντίθεση (κοντράστ) μεταξύ της ησυχίας ή/και των ήχων του περιβάλλοντος με την αντίληψη των βουητών, που έχει ο ασθενής. Στόχος δεν είναι μόνο η εξάλειψη της αντίληψης των βουητών, αλλά η ελάττωση τους και η προσαρμογή του ασθενούς.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει θέση σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων και πάντα μετά από σαφή ιατρική εξέταση και διάγνωση. Περισσότερα δείτε στο
www.tinnitus.gr/tinnituscauses.html Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με επιτυχία η έγχυση κορτιζόνης στο αυτί πίσω από το τύμπανο για την αντιμετώπιση της νόσου Meniere (Μενιέρ).

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση, όπου γίνεται, δεν αποσκοπεί στη θεραπεία των βουητών, αλλά στην αντιμετώπιση του αιτίου τους. Για παράδειγμα χειρουργώντας ένα ακουστικό νευρίνωμα δεν αντιμετωπίζουμε τα βουητά, αλλά τους κινδύνους από το να παραμείνει και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αφού αποκλειστούν και θεραπευτούν συγκεκριμένα  ιατρικά προβλήματα
όπως αναφέρθηκε στις αιτίες των βουητών, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στις οποίες θα σας καθοδηγήσει ο θεράπων ιατρός.